25. maj 2019.

Novčane doznake

Opis

Novčane doznake – unutar zemlje

Pošta Srbije vrši isplatu novčanih doznaka korisnicima, bez otvaranja platnih računa u bankama, u saradnji sa isplatiocima-državnim institucijama i poslovnim bankama.

Isplate novčanih doznaka se vrše na način, pod uslovima i rokovima koji su utvrđeni ugovorima sa isplatiocem i poslovnom bankom.

Naknada za isplatu penzije iz nadležnosti Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 1,4% od iznosa isplate. Isplate socijalnih davanja iz nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su oslobođene plaćanja naknade.

Western Union novčana doznaka

Western Union je najbrži način prenosa novca u inostranstvo ili iz inostranstva. Novac se može poslati u ili iz preko 200 zemalja sveta. Pošta Srbije nudi usluge Western Union-a, isključivo u dinarima. Preračun stranih valuta u dinare vrši se po zvaničnom kursu Western Union-a. Naknada za izvršene usluge se obračunava po cenovniku Western Union-a i plaća je isključivo pošiljalac.

Počev od 01.01.2018. godine, usluga Western Union novčane doznake je omogućena i unutar Srbije i naknada za izvršene usluge se obračunava po cenovniku Western Union-a.

Pošta Srbije pruža usluge Western Union novčane doznake kao zastupnik platne institucije kompanije Tenfore d.o.o. Beograd (Rešenje Narodne banke Srbije br. 7482 od 08.10.2015. godine). Kompanija Tenfore d.o.o. Beograd je platna institucija u skladu sa dozvolom Narodne banke Srbije (Rešenje br. 83 od 28.9.2015. godine).

Slanje novca Western Union novčanom doznakom

Usluga slanja novca Western Union novčanom doznakom, omogućava uplatu novca u dinarima na šalterima pošta. Ukoliko želite da pošaljete novac iz Srbije, dovoljno je da odete u neku od pošta koje pružaju usluge Western Union-a.

Pošiljalac može zahtevati da se izvrši isplata u tačno određenom iznosu i valuti (npr. 1.000,00 USD). U tom slučaju, primalac može podići novac samo u valuti koja je naznačena, na bilo kojoj Wester Union lokaciji. Nakon izvršenog prenosa, primaoca je potrebno obavestiti o: kontrolnom broju novčane doznake (MTCN), poslatoj sumi novca, tačnom imenu i prezimenu osobe koja je poslala novac i zemlji iz koje je novac poslat.

Limit za slanje po novčanoj doznaci iznosi 880.000,00 rsd. Mesečni limit za slanje po pošiljaocu iznosi 1.200.000,00 rsd.

Prijem novca Western Union novčanom doznakom

Usluga prijema novca Western Union-om u Republici Srbiji omogućava brzu isplatu novca na šalterima pošta. Novac je dostupan u roku od nekoliko minuta nakon slanja. Isplata se vrši uz: važeći lični dokument i poznavanje kontrolnog broja novčane doznake (MTCN), očekivanog iznosa za isplatu, imena i prezimena pošiljaoca, kao i zemlje odakle je novac poslat.

Spisak pošta za obavljanje Western Union usluge

Opšti uslovi

Pravilnik o opštim uslovima izvršenja jednokratnih platnih transakcija u JP „Pošta Srbije“ (važi od 19.04.2017. godine), možete preuzeti ovde.

Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o opštim uslovima izvršenja jednokratnih platnih transakcija JP „Pošta Srbije” (važi od 07.07.2017. godine) možete preuzeti ovde.

Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o opštim uslovima izvršenja jednokratnih platnih transakcija JP „Pošta Srbije” (važi od 14.12.2017. godine) možete preuzeti ovde.

Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o opštim uslovima izvršenja jednokratnih platnih transakcija JP „Pošta Srbije” (važi od 01.01.2018. godine) možete preuzeti ovde.

Pravilnik o izmenama pravilnika o opštim uslovima izvršenja jednokratnih platnih transakcija JP „Pošta Srbije” (važi od 01.01.2019. godine) možete preuzeti ovde.

Arhiva

Pravilnik o opštim uslovima izvršenja jednokratnih platnih transakcija JP „Pošta Srbije“ i Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o opštim uslovima izvršenja jednokratnih platnih transakcija JP „Pošta Srbije“ možete preuzeti ovde.

»nazad na vrh

Cene

Cenovnik - Western Union novčana doznaka

Kontakt

Javno preduzeće „Pošta Srbije”
Funkcija usluga
Takovska 2, 11120 Beograd,
PAK: 135403
Korisnički centar: 0700 100 300
www.posta.rs
novcano@ptt.rs
Western Union korisnički centar

Tenfore – Zastupnik Western Uniona za Srbiju

011 3334 999
www.transfernovca.rs
info@transfernovca.rs

»nazad na vrh